T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / PASİNLER - TOBB Efkan Ala İmam Hatip Ortaokulu

Hrıstiyanlaşan Türk´ler

                                   Hrıstiyanlaşan Türkler

 

1863 yılında yaşanan Viyana bozgunu başta olmak üzere; Budin, Mohaç, Belgrat, Salamenken ve Zenta savaşları sonunda, gerek şehirlerdeki soylu Türk ailelerinin kızlarından gerekse komuta kademesinin aile fertlerinden çok sayıda Türk, esir olarak Almanya'ya getirilip hrıstiyan yapılıp evlendirildi. 2. Viyana kuşatmasında Osmanlı yönetici sınıfının aileleriyle birlikte geldiklerini, yenilgiye giden yolda ani geri çekilme kararı ve ardından yaşanan kaos ortamında kadınlı çocuklu guruplardan yüzlerce kişi Almanya-Avusturya ordularının eline geçiyor.

 

1683'te Viyana, 1685'te Neuhausel, 1686'da Ofen 1687'de Mohaç, 1688'de Belgrad, 1691'de Salamenken ve 1697'de Zenta savaşlarında çok sayıda Türk kadını esir olarak Almanya'ya getirildi. Hatta Merzifon'lu Kara Mustafa Paşa'nın haremindeki kadın ve çocuklardan bir bölümü Nemçe askerleri tarafından esir edilerek Almanya içlerine dağıtıldı. 16. yy'da Türk hizmetçi çalıştırmak Almanya'da moda oldu. Savaşta insanları rehin olarak getirmek çok ilgi çekici bir olaydı. Daha çok yüksek rütbeliler tarafından uygulanıyordu. Sebebi ise, rehin alanın cesaretine delil veya zafer alameti olarak algılanıyordu.

 

Sonradan; hrıstiyan olmayanlara dinsiz kafir diyen hrıstiyanlar, rehinelere kilisede vaftiz yaparak onları dinsizlikten kurtarmak için getirdiklerini söylüyorlardı. Dinini değiştirenlere vatandaş olma hakkı tanınıyordu. Türklere karşı savaşan Avrupa orduları çeşitli ülkelerden meydana geldiği için savaşın sonunda esir Türkler Avrupa'nın çeşitli ülkelerine dağıldılar. Önemli bir bölümü hrıstiyan olmamaya karşı direndilerse de esir Türk kadınları için iki şık vardı. Ya metres olmak, ya da hrıstiyan olup biri ile evlenmek.

 

Mesela 12 yaşındaki Fatma 1686 yılında Modon kalesi fethedilince Venedik askerleri tarafından İsviçre'ye getirilerek ilahiyatçı bir profesöre teslim edilip hrıstiyanlık öğretilir. Arşivlere göre; Fatma'nın kendi isteği üzerine , ''Kutsal din hrıstiyanlığı kabul ediyorum vaftizim yapılsın'' diye bir belge imzalatılıyor. Fatma, hrıstiyanlıkla ilgili 10 soruyu İtalyanca olarak doğru cevapladıktan sonra Katharina Aemylia adını alıyor. Fatma vaftizden bir müddet sonra ölüyor. Arşivlerde Fatma-2 olarak geçen Türk esirin bir paşanın kızı olduğu sanılıyor. Sulzbach düşesinin, ''Dünya güzeli bir kız, hayatımda hiç bu kadar güzel ve akıllı bir kadın görmedim'' dediği Fatma 22 yaşında 1686 yılında Ofen şehrinin fethedilmesiyle generalin eline esir düşer. Hemen hrıstiyanlaştırılan Fatma, Maria Anna Augusta Colestina adını alır. Fakat ölünceye kadar Fatma ismini kullanmıştır. Nürnberg'deki Sabaldus kilisesi kayıtlarında Merve'nin de hrıstiyan yapıldığı anlaşılıyor.

 

Macaristan'ın Pecs şehri Osmanlı'nın elinden çıkmasıyla birlikte çok sayıda Türk Barons Von Blumberg tarafından esir edildi. Merve ya da Merve gibi yüzlerce Türk kızından yıllarca kimsenin haberi olmadı. Habba ise bir Türk kaptanının karısı. Macaristan'da rehin alınarak Kulmbach'a götürülmüştür.3-4 yaşlarında olan Kader'se babası Belgrat'ta şehit düşünce esir olarak götürülüp hrıstiyan yapılıyor. Almanya'da bulunan Soldan Holding'in patronu Felix Soldan'ın soyu Selçuklulara dayanmaktadır.

 

Soldan'ların atası tıp yüzbaşı Mehmet Sadık Selim, Halep yakınlarında Selçuklular ile Haçlılar arasında yapılan savaşta esir düşer. 40 arkadaşıyla beraber Almanya'ya götürülür. Hem Alman ordusuna hizmet eder hem de (bir müddet sonra) din değiştirip Soldan soyadını alır. Aile Almanya'da büyüyüp güçlenir. Martin Luther'i bile desteklerler. Goethe'nin annesinin kökeni, Selim'in soyundan gelmektedir. Carl Osman 1655'de İstanbul'da doğdu, 1688'de Belgrad'da esir düştü. 1727'de vaftiz edildi. 1735'de 80 yaşındayken öldü. Bir Osmanlı sipahisi olan Carl Osman'ın ölümüne kadar dinini terk etmediği, cenazesine gelen herkese para verilmesini vasiyet etmesiyle oldukça kalabalık bir törenle gömülmüştür.(1)

 

DİPNOTLAR: 1-Latif Çelik (Almanya'da Türk izleri)

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.11.2014 - Güncelleme: 21.11.2019 11:26 - Görüntülenme: 922
  Beğen | 10  kişi beğendi